Bra att veta

Bra att veta

Att vistas i Tunisien är inte som att befinna sig hemma i Sverige, även om skillnaderna inte alltid är som natt och dag. Den största skillnaden är religionen som i Tunisien är islam. Det betyder att det finns vissa regler att hålla sig till när man exempelvis beträder religiösa byggnader, olika anrättningar eller andra offentliga platser. Som kvinna bör du klä dig anständigt och som turist överlag bör du fråga om lov först innan du ska fotografera byggnader eller privatpersoner. Det är till och med förbjudet att fotografera myndighetsbyggnader, flygplatser och dylikt.

Här följer en liten guide som ger dig tips inför resan.

Väder och klimat

Klimatet i Tunisien är torrt och hett, speciellt under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Ibland kan det bli så varmt att du faktiskt bör ompröva ditt beslut att åka hit just då. Satsa i stället på vår eller höst. I juli brukar det bli en medeltemperatur på 34 grader. I januari brukar temperaturen ligga runt 15-16 grader. Ofta kommer ökenvindarna in från Sahara in och kyler ned, vilket gör att det kan bli agreabla temperaturer på kvällen på vissa håll.

Eluttag

Elspänningen i Tunisien är 230 V och som svensk behöver du ingen adapter för dina elprylar. Det kan dock vara värt att veta att svenska stickkontakter ibland krånglar och om så är fallet brukar hotellen låna ut eladaptrar.

Valuta

I Tunisien betalar du med tunisisk dinar (TND). 1 SEK=0,33 TND. Kolla Vaxla.nu för aktuella valutakurser.

Språk

I Tunisien talas det arabiska och franska.

Tidsskillnad

Mellan Sverige och Tunisien råder ingen tidsskillnad annat än under sommartid. Då är tidsskillnaden 1 timme, det vill säga när klockan är 12 i Sverige är den 11 i Tunisien.

Landskod

För att ringa till Tunisien från Sverige slår du +216. För att ringa till Sverige från Tunisien slår du +46 före det svenska telefonnumret.

Visumregler

Ditt pass måste ha en giltighetstid som överstiger 3 månader vid utresa och när du anländer får du ett gästvisum som gäller i 90 dagar. Kontakta ambassaden för mer information, eftersom reglerna har en tendens att ändra sig relativt snabbt.

Ambassader

Sveriges ambassad i Tunisien ligger i Tunis på Rue du Lac Neuchatel och nås på telefonnummer +216 71 121 300. I Sverige ligger Tunisiens ambassad på Narvavägen 32 och nås på telefon 08-545 855 20.

Vaccinationer

För vistelser i Tunisien rekommenderas ett skydd mot Hepatit A och B samt mot stelkramp och polio. Ett krav är vaccinet mot gula febern i den mån du varit på resande fot i ett land som drabbats av sjukdomen. Tänk också på att skydda dig mot tyfoid om du vistas på landsbygden. Även åtgärder mot turistdiarré är en god idé.

Teckna en fullkomlig reseförsäkring då sjukvården här ofta håller lägre standard än hemma. Turister måste dessutom betala en avgift om de hamnar på sjukhus och då erfordras kontant betalning, vilket också gäller vid enstaka läkarbesök. Se till att lära dig lite arabiska eller franska om du reser till Tunisien eftersom engelskspråkiga läkare inte alltid finns på plats.

Larmnummer och säkerhet i övrigt

UD avråder från resor till Tunisien vid gränsen till Algeriet och Libyen samt till Jebel Chaambi, men till medelhavsstäderna är det i sin ordning att åka.

Säkerheten i Tunisien är lite si och så efter ett flertal terroristattacker på turistorter i landet. Som svensk bör du undvika folksamlingar och demonstrationer och bär aldrig smycken eller värdesaker synliga för människor. Ta alltid med dig en ID-handling, vart du än går.

Nödnummer:

  • 197 polis
  • 190 ambulans
  • 198 civilskydd

Åldersgränser

För att komma in på barer och pubar måste du vara 18 år. Det ska också nämnas att Tunisien som muslimskt land, inte konsumerar alkohol i den utsträckning man gör hemma. Det finns dessutom mycket få pubar utanför turistområdena. För att hyra bil ska du vara minst 25 år men får hyra ändå om du är yngre, om du betalar en extra avgift.

Att tänka på

Homosexualitet är fortfarande ett brott i Tunisien. Heterosexuella par bör undvika att kyssas eller vara för intima på offentliga platser. Var också försiktig med för mycket alkoholkonsumtion annat än på turistorterna. Droger är strikt förbjudna och kan ge långa fängelsestraff.