Mat och dryck

Mat och dryck

Den nordafrikanska maten är känd för att innehålla många kryddor, örter och smaker. Dock finns det massor av inslag från Medelhavsländernas kokkonst, eftersom den nordafrikanska traditionen till viss del är byggd på den kulturen samtidigt som den har blandats upp med afrikanska och arabiska ingredienser, i dubbel bemärkelse. Fenicier, araber, européer, berber, romare, japaner och indier har varit med och bidragit med var sin del. Låt oss ta dig med på en matresa i Tunisiens tecken och ge dig en guide till den tunisiska gastronomins finrum.

Maträtter och drycker

Den tunisiska maten har inhämtat inspiration från en rad folkslag som levt eller härjat i landet sedan hundratals och till och med tusentals år. Särdragen är tydliga men för en lekman kan det kännas svårare att urskilja varifrån influenserna är plockade. Soppor, grytor och sallader utgör toppen på listan över huvudrätter och förrätter och i kryddblandningen hittar du mycket mynta, kummin, vitlök, ingefära, saffran, koriander, oregano, fänkål, anis, rosenknoppar, nejlikor, curry, chili och lagerblad m.m. Låt dig förföras av några typiska maträtter à la Tunisien. Många av rätterna intas tillsammans med couscous, ris eller mannagryn.

  • Tajine – I Tunisien kan tajine liknas vid en slags köttbaserad omelett med grönsaker och riven ost. Du kanske tycker det låter helt annorlunda mot den tajine du är van vid, men det beror på att tajine egentligen är kärlet som maten tillagas i, trots att maträtterna inuti har fått bära samma namn. Det finns alltså en rad olika tajines.
  • Mloukhiya – ännu en gryta som man äter tillsammans med kött och grönsaker. Själva huvudingrediensen består av oljekokta och malda blad som smaksätts.
  • Mesfouf – en slags pudding med semolina som inkluderar russin, dadlar och konfiterade frukter.
  • Palmvin – en typisk dryck för Tunisien och andra nordafrikanska länder. Ofta kommer vinet från Legmi-drycken som är en söt sav från palmträdet.
  • Citronsaft är den mest konsumerade drycken i Tunisien sommartid. I övrigt dricks det mycket kaffe.
  • Thibarine – dadelgrappa.
  • Sött mintte, dricks ofta med pinjenötter.
  • Laban – en dryck baserad på yoghurt.

Den tunisiska restaurangkulturen

Matkulturen i Tunisien är ungefär densamma som i Marocko. I de arabiska och nordafrikanska länderna är måltiderna nästan heliga, inte minst när fastemånaden Ramadan går mot sitt slut. Familjer samlas och kan sluka mat i timmar, umgås och diskutera, och som inbjuden gäst är du alltid extra speciell. Smaka lite av allt, annars anses du ohövlig. Att äta förrätt är vanligare än att äta efterrätt men det finns många söta maträtter som vi som västerlänningar kan betrakta som desserter. Dessa äts mestadels mellan måltiderna, som snacks.

Ofta intar man en tunisisk måltid med dans och sång alltjämt som man pratar och går från den ena rätten till den andra. Magdans är vanligt och många måltider är rent av en fest, både på restaurang som hemma hos människorna. Många restauranger är inredda efter den traditionella muslimska stilen. Du hittar också en uppsjö av kaféer överallt där det spelas kort och backgammon, röks vattenpipa och samtalas flitigt. Kaféerna kan bli rena samlingsplatserna.

Middagstider

Middagen intas relativt sent i hela Nordafrika och ofta kan man sitta och småprata långt in på kvällen och natten om man inte jobbar dagen därpå. En middag börjar runt kl. 19:00/19:30. Lunch brukar intas lite när som helst på dagen, speciellt i städerna där lunchen till och med kan ätas senare på eftermiddagen (undantag under Ramadan).

Prisnivåer

Priserna för en trerätters middag i Tunisien kan bli oerhört billig eller hutlöst dyr, beroende på var du äter. Turistområdena är lika dyra som i en europeisk storstad, medan du på många andra, lokala ställen kan äta en lyxig trerätters för 20-50 dinar per person, allt inkluderat. Du behöver inte ge dricks i Tunisien men det är självklart något som alltid uppskattas. Lägg ca 10 % så blir personalen glad.