Sfax

Sfax

Sfax är Tunisiens näst största stad och är dessutom en vacker kuststad vid den östra delen av landet. Man kan samtidigt säga att den utgör en medelpunkt och ritar en osynlig gräns mellan Tunisiens södra del och den norra som inkluderar huvudstaden Tunis. Sedan 1986 har Sfax också blivit allt livligare eftersom det har fått ett universitet och många studenter. Staden har också en stor och ståtlig moské upprättad på 900-talet samt en känd basar och flera museer. Sfax är för övrigt känd som utgångspunkten för de många karavaner som fortsatte ned till Centralafrika för längesedan.

Att åka till Sfax kan utgöra lite omväxling, eftersom det inte är en typisk badort som exempelvis Hammamet eller Sousse även om det också här finns fina stränder att slå sig ned på. Sfax är mer av en industristad där det bedrivs saltutvinning och där många oljefält omger staden. Att se Tunisien från ett annat perspektiv kan således berika din resa.

Se och göra i Sfax

Denna småstora stad kan faktiskt vara riktigt intressant att se med egna ögon. Staden har några riktigt intressanta landmärken som är värda ett besök.

Köpslå och pruta på souken i medinan

I Sfax gamla medina håller den dagliga marknaden till. Souken är mycket stor och vida känd i hela Tunisien. Här är det lätt att fynda lädervaror, kläder, tyger och mat men det gäller att vara en redig prutare för att göra en bra affär. När du är trött kan du sätta dig ned på de små, lokala kaféerna i skuggan och avnjuta det söta, maghrebinska teet. Souken håller öppen hela dagen, veckan runt.

När du ändå är på plats i medinan, ska du passa på att titta på den välbevarade ringmuren och de övriga små gränderna och arkitekturen. Medinan förkroppsligar verkligen det arv som Sfax numera kan vara stolt över.

La Grande Mosquée och folkmuséet

Oavsett om du själv är muslim eller bara är nyfiken att gå in i en moské, så utgör Sfaxs Stora Moské en sevärdhet. Den upprättades på 900-talet och står sig än idag. Moskén ser idag nästan ut som en fortliknande byggnad och alldeles bredvid ligger ett folkmuseum vid namn Dar Jallouli där du kan beskåda de traditionella folkdräkterna, hantverket från förr och en rad föremål som ger en bättre insikt i den tunisiska traditionen. Många av föremålen daterar ända från 10-talet e.Kr.

La Kasbah – det gamla spejarfortet

I Sfax södra del ligger ett fort som kallas för Kasbah. Från början var den tänkt som spejarborg för att försvara staden mot inkräktare, men idag är det omvandlat till ett arkeologiskt museum. Kasbah ligger alldeles intill havet, så när besöket är klart kan du bege dig till stranden och rida kamel eller ta ett dopp. Se upp för solnedgången! Den är förbluffande fin.

Ta sig hit och runt

Som till så många andra tunisiska städer, tvingas du genomgå en eller flera mellanlandningar innan du landar i Sfax. Flygplatsen heter Thyna, ligger 6 km sydväst om centrum och är vältrafikerad. Det går även många tåg från andra tunisiska städer, såsom Tunis, Sousse, Monastir, Mahdia osv. in till Sfax. Eftersom Sfax inte är en charterdestination så är det lite skralt med charterflyg dit men de går dock till närliggande Monastir. Dock kan du ta reguljärflyg med TunisAir, eller Air France till staden.

Inne i Sfax kan du ta lokalbussar eller taxibilar. 1 km brukar kosta runt 3 SEK och en enkelbiljett med buss ca 2 SEK. Det allra bästa är dock att gå omkring till fots, men blir du trött finns det således alternativ. Du kan även hyra cykel på ett flertal ställen.

Shopping

Glöm absolut inte bort att varje dag besöka medinans marknad som utgör shoppingens mittpunkt i Sfax. Det finns också flera köpcentra som det berömda franska Carrefour där du både kan handla mat och annat samt outletvaruhus som Express Shopping. Om du vill handla tunisiska sötsaker så är Espace Zed som ett besök hos påskharen och jultomten samtidigt. Där kan du även köpa vackert orientaliskt porslin och keramik. Produkter att köpa är annars olivolja och smakrika nötter som odlas flitigt i närheten av Sfax.