Monastir

Monastir

Ytterligare en skön badort och en värmande plats ur många perspektiv är Monastir. Hit åker både tunisier och européer och njuter av bad och sol och den välmående staden överlag. Monastir ligger vid havet och är därmed en kuststad med en stor marina och kritvita sandstränder. Staden ligger i öster med bara 25 km färdväg från Sousse som också är en välkänd ort. Förbindelserna mellan de närliggande städerna i Tunisien är mycket bra.

I Monastir bor ca 95 000 personer och antalet växer hela tiden, inte minst på grund av att det är en universitetsstad. Det, tillsammans med den explosiva turismen, gör att staden nu har en internationellt erkänd flygplats som blir alltmer besökt. Ett tips är att åka till Monastir under våren eller hösten ty sommaren kan bli outhärdligt het.

Se och göra i Monastir

Även om Monastir är full av shortsbeklädda européer som smaskar på en glass så är de lokala traditionerna så inpräntade att du ändå kommer att känna dig som om du främst befann dig bland tvättäkta tunisier. Detta också tack vare studentlivet som förser staden med liv och rörelse året om.

Rök vattenpipa på kaféerna

Låter detta förslag klichéaktigt? Det må hända men det är verkligen ett måste om du sätter foten här. På de många kaféerna samlas speciellt männen och drar några bloss på sin vattenpipa och samtalar i högmäld ton. Ta en kopp svart kaffe och spela backgammon så är du snart en i gänget! OBS! Kvinnor är välkomna om de klär sig anständigt.

Åk in till Sousse, Tunisiens tredje största stad

Den närliggande staden Sousse har mycket att erbjuda och eftersom den bara ligger 25 km bort så kan du ta en buss eller hoppa på ett tåg. I Sousse finns bra shopping, ett arkeologiskt museum och livliga basarer. Glöm heller inte att gå till Port el-Kantaoui, en exklusiv by som ligger belägen vid ena sidan om sandstranden och där det fina folket roar sig och bor.

Bourgiba Mausoleum – ett presidentpalats i Monastir

En av Tunisiens presidenter, president Bourghiba (känd som Tunisiens fader som fick landet att bli självständigt), lät upprätta ett mausoleum här under 60-talet. Idag är det hans gravplats men även ett känt museum för att hedra honom. Byggnaden är mycket vacker att beskåda med den gyllene kupolen och två minareter som för tankarna till moskéer och det finns även en underbar trädgård i anslutning.

Andra byggnader som måste ses är Ribaten klosterfästning samt stadsparken där många avnjuter en picknick på fredagarna.

Ta sig hit och ta sig runt

Monastirs flygplats Habib Bourguiba ligger 8 km från centrum. Hit går det charterflyg och reguljärflyg, både utrikes och inrikes. Flyger du från Sverige ska du räkna med mellanlandningar i de fall du inte bokat charter. Reguljärflygen kan exempelvis mellanlanda i Nice, Wien eller Bryssel. Tunisair är ett bolag som flyger hit vilket är normalt eftersom det är landets eget flygbolag.

Tågförbindelserna och bussförbindelserna till övriga städer i Tunisien är bra från Monastir. Den största busshållplatsen ligger i medinan, gamla staden. Om du åker någonstans och vill ta dig tillbaka samma dag, kan du få rabatterat pris på bussar och även tåg.

Inne i staden är det dock fotgängaren som har flest chanser att se sig omkring. Taxibilarna är relativt få, speciellt under lågsäsong, men från flygplatsen går det alltid taxiservice.

Shopping i Monastir

Medinan (gamla stan) i Monastir innehåller ett gytter av slingrande gränder och butiker för alla plånböcker. Tycker du om att pruta är Monastir himmelriket. Gå exempelvis till Yasmina shopping centre eller Folla marknad och titta på när väverskorna skapar häpnadsväckande mönster i textilierna. Staden har också några varuhus och outlets i utkanterna där priserna är lägre.