Ta sig hit

Ta sig hit

Tunisien är en av de slipade nordafrikanska juvelerna och ligger vackert inbäddad mellan Algeriet och Libyen. Spejar du riktigt noga ut över Medelhavet så kan du hoppas på att skymta Europa på andra sidan, tvärs över vattnet, men precis som i sagorna och i öknen är det förmodligen bara en hägring. Dock är det endast Medelhavet som skiljer de båda kontinenterna åt och därför kan du ta dig till Tunisien både med flyg och med båt. Dock är det förmodligen flyget som vinner kampen om du väger de båda färdsätten mot varandra, men i den här guiden ska vi i alla fall ta upp samtliga sätt för att komma hit.

Till Tunisien med färjeöverfarter från Europa

I de allra flesta fall brukar en svensk turist välja flyget som transportmedel för att ta sig till Tunisien. Men det går också färjor över Medelhavet från Italien (Palermo, Salerno, Rom, Genua…) till Tunis och Zarzis, och även från Frankrikes södra städer som Marseille. Tunisiens läge vid Medelhavet förenklar för båttrafiken, så om du vistas i Sydeuropa och vill ta dig an en del av den nordafrikanska delen av kontinenten kan en båttur vara på sin rätta plats. På Direct Ferries kan du se flera av rutterna och Corsica Linea och GNV är två rederier som kör över Medelhavet flera gånger i veckan. För en svensk resenär som emellertid vill komma fram så snabbt som möjligt, så finns det två flygalternativ – charter eller reguljärt.

Åka charter till Tunisien

Det går en hel del charterflyg från både Stockholm Arlanda, Göteborg och Köpenhamn till tunisiska städer, såsom Sousse, Tunis, Monastir och Hammamet. Detur, Apollo, TUI och Ving är några vanliga bolag som arrangerar resor av den här typen. Att boka en chartrad resa till Tunisien är faktiskt mycket lämpligt, eftersom den reguljära flygtrafiken från Sverige kräver en eller flera mellanlandningar.

Med charter kan du även få all inclusive med hotell, hel- eller halvpension och anordnade utflykter. Ett bra resesätt om du färdas med familjen eller barn. Tunisien är dessutom ett billigt land att vistas i, och en charterresa hit kostar inte speciellt mycket för en barnfamilj om man jämför med många andra, populära semesterorter ute i världen.

Reguljärflyg

Med flyg från Sverige till Tunisiens nordliga städer tar det ca 3,5 – 4 timmar och med ett uppehåll på någon av de europeiska flygplatserna, kan du få vara beredd att lägga till åtminstone 1,5 timme eller mer. Det går än så länge inga direktflyg från Sverige, utan det fordras ett stopp i t.ex. Bryssel, Paris eller München först. Flygbolag som regelbundet flyger till och från Tunisien är Air France, LuftHansa och Brussels Airlines. TunisAir är Tunisiens eget flygbolag som trafikerar många destinationer i både Europa, Asien och Mellanöstern m.m. Det kan vara bra att ha i åtanke om du skulle vilja flyga inrikes i landet och letar flygbolag på plats. Bolaget förbinder 8 inrikesdestinationer. TunisAir är också ett alternativ om du först vill flyga någonstans med SAS och sedan vidare till Tunisien. Då byter du från SAS till det tunisiska flygbolaget i exempelvis Frankfurt am Main.

Vanliga flygplatser i Tunisien

De största tunisiska flygplasterna listas nedan.

  • Tunis – Carthage flygplats
  • Sfax – Thyna flygplats
  • Monastir – Habib Boughiba
  • Hammamet – Enfidha Hammamet