Tunis

Tunis

Tunis är Tunisiens huvudstad och ligger vid Medelhavet i norra delarna av landet. Namnet var en gång den benämning man använde på hela Tunisien, men efter ett tag svepte förändringens våg förbi och kvar blev Tunis som enda påminnelse om de äldre tidernas beteckning. Idag är Tunis ett välbesökt turistparadis, inte minst av fransmän som en gång hade mycket att göra med Nordafrika. Även svenskar och andra européer söker sig till Tunis för lite solbadande, basarer, konst och smakexplosioner. Bara den livliga hamnen utgör en sevärdhet i sig. Det är inte konstigt att det franske sångaren Patrick Bruel 1999 skapade en vacker och välbekant sång  – ”Au Café des Délices (Habibi ya lil)” – som direkt beskrev de underbara dofterna, kaféerna och livsglädjen i och utanför Tunis. Låt staden sjunka in precis som sången själv!

Att se och göra i Tunis

Det finns inte ens utrymme för tristess i Tunis. Vet du inte vad du ska göra, vilket ter sig omöjligt, kommer du sannolikt stifta bekantskap med någon eller några av Tunis pratsamma invånare som omedelbart berättar för dig vad du bör se och göra. Här följer dock en handfull tips att sysselsätta dig med några dagar, i den mån du har idétorka.

Sidi Bou Said – en konstnärlig  och mytomspunnen by som skapt för musik, måleri och poesi

Det är om Sidi Bou Said som många musikstycken handlar om, bland annat den ovan nämnda låten i förstycket. Detta är en liten blåvit by 17 km utanför Tunis som är full av söta kaféer omhuldade av jasminblommor, vacker konst, goda dofter från bagerierna och den ljuva saltsmaken från havet nedanför. Sidi Bou Said är en inspirationskälla för såväl invånare som turister. Hit tar du dig med buss eller tåg från Tunis eller med hyrbil om du hellre vill det.

Kända byggnader och platser i Tunis att inte missa

Tunis är full av reliker, historia och spännande arkitektur. Gå utmed gränderna i Ville Nouvelle som tar dig tillbaka till den franska kolonialtiden, medan du sätter dig ned på ett kafé på gatan Habib Bourguiba och äter honungskakor och dricker mintte. Ta dig sedan vidare till Dar Ben Abdallah-museet som råkar vara en av Tunisiens mest kulturella guldkorn vad konst beträffar. Glöm inte att fotografera Bab El-Bahr (franska porten), vilket är en vykortslik plats. Sist men inte minst bör du åka till Kartago – en legendarisk plats med ruiner från romartiden som får dig att känna dig som i Tusen och en natt. Är du sugen på ett riktigt turistiskt område, är Yasmine Hammamet som klippt och skuret för dig.

Ta sig hit och ta sig runt

Till Tunis går dagligen ett stort antal flygrutter från världens alla flygbolag. Tunis flygplats heter Carthage Airport och ligger ungefär 8 km nordväst om stadskärnan. Ofta krävs en mellanlandning från Sverige om du inte flyger med charter. Du kan också flyga till Italien med t.ex Ryanair eller Norwegian och ta färjan över från Sicilien till Tunisien (tar ca 10 timmar).

Inne i Tunis är det behagligt att promenera eller ta lokalbussarna som är billiga. Även taxibilar åker runt på gatorna och plockar upp passagerare. Dock brukar taxametrar vara ovanliga så förhandla först om priset. Ta gärna en ”Lounge-taxi” där flera delar på priset. Ska du åka utanför Tunis är tåg ett mycket billigt och effektivt alternativ, trots ett relativt svagt utbyggt järnvägsnät. Gå in på www.sncft.com.tn som är det nationella tågnätet i landet. Lägg märke till att det har i stort sett samma namn som i Frankrike (SNCF).

Shoppingupplevelser i Tunis

Du har verkligen att göra om du är ute efter shopping i Tunis. Överallt finns marknader som kallas ”souk”. Här finns allt du kan tänka dig, i form av kryddor, mat, väskor, lädervaror, mattor, kläder, smycken och mer. Lär dig emellertid att pruta först! Börja vid halva priset och gå uppåt.

I Tunis medina (gamla staden) hittar du många souvenirbutiker och är det finare kläder du sneglar efter, ska du gå till stadens många shoppingcentra. Tänk på att många modevarumärken sys upp i Tunisiens fabriker, så kläder är billigt här, även av den finare varianten.