Sousse

Sousse

Det är alltid intressant att komma till en plats på semestern där du även kan känna av historiens vindslag. I Sousse som är Tunisiens tredje största stad kan du känna suset ända sedan 900-talet f.Kr. då staden grundades av folkslaget fenicierna. Dock finns det inga tecken på att glansdagarna har försvunnit eller att musten har gått ur Sousse. Tvärtom, för här är det liv och rörelse som gäller, en stadspuls som inte går av för hackor och invånare som är mer än gästvänliga och villiga att slå sig i slang med vem som helst. Följ med på vår resa i Sousse och blanda historia med modern tidsanda i ett härligt semesterrecept!

Se och göra i Sousse

Sousse är lite av en kontrasternas stad där myllret av försäljare på gator och torg och prutande köpare i medinan ger en stark antydan om att du verkligen befinner dig i hjärtat av Tunisien. Samtidigt kikar du ut över bukten och ser stränderna i ögonvrån med solbadare och turister från världens alla hörn som snorklar, spelar beach volley och leker vid strandkanten. Lägg till jetset-byn Port el Kantaoui med lyx och flärd, så har du Sousses tre sidor rakt framför dig. Här kommer några förslag på aktiviteter och sevärdheter.

Gå upp i moskén och se på utsikten

Sousse har en stor moské (Grande Mosquée de Sousse) som är extra känd eftersom den inte har några minareter. Du kan med fördel strosa uppför trapporna i moskén och komma ut på en utkikspost som får dig att gapa av häpnad.

Colosseum i El-Jem

I byn El-Jem får du smaka på en liten bit av Rom, för här har det upprättats ett colosseum från romartiden där man sysslade med gladiatorfighter och annat skoj för många herrans år sedan. Faktum är att den är större än man kan tro och sägs till och med vara romarrikets tredje största. Till byn kan du åka med tåg eller buss.

Port el-Kantaoui

Den fisförnäma men vackra byn Port el-Kantaoui har underbara villor, grönskande trädgårdar och aktiviteter för stora som små. Här finns det ett piratskepp, ett zoo och restauranger som hålls flytande genom att vara flytande på vattnet och inbjuda till härliga måltider medan du sakta gungas. Perfekt för lite kvälls- och nattliv.

Ta sig hit och ta sig runt

Det bästa och enklaste sättet att ta sig till Sousse, är att boka en charterresa eller en flygstol med ett charterbolag från Sverige. Detur, Apollo m.fl anordnar regelbundna resor. Med reguljärflyg kan det ta lite längre tid, eftersom du måste mellanlanda någo,nstans i Europa först. Sousses flygplats är densamma som Monastirs och ligger belägen ca 20 km utanför staden. Härifrån kan du ta flygtransfer i form av taxi eller buss, alternativt tåg, in till stadskärnan. Tåget är en slags metro-linje som trafikeras av SNCFT – Tunisiens järnvägsnät.

I Sousse går du bäst, men det finns också ett litet tuff-tuff tåg som trafikerar strandpromenaden och tar dig ända upp till Port el-Kantaoui. Buss och tåg går till närliggande orter och städer, bland annat Monastir, Tunis och Mahdia.

För en bekväm transport ta en taxi eller dela på en lounge-taxi som kör runt överallt i hela Sousse. Långfärdstaxistationen för lounges ligger mittemot den centrala bussterminalen vid Souq el-Ahad.

Shopping

Mitt i medinans centrum ligger Souq er-Ribba som är en berömd basar eller souk som man säger. Den håller öppet dagligen och säljer allt för en shoppingsugen turist. Här finns det massvis av hantverk, kläder och smycken att köpa, samt mattor, tyger, lädervaror och kryddor m.m.

Produkter att ta med hem

Parfym, koppar- och mässingprodukter, vattenpipor, läder, mattor och keramik; detta är bara några fåtal exempel som är typiska för Tunisien och området runt Sousse. Passa på att fynda innan du åker hemåt igen.