Hammamet

Hammamet

Beslutar du dig för att semestra i tunisiska Hammamet, kan du garanterat få mycket valuta för pengarna. Här är det fantastiskt vackert och du har allt du kan vänta dig. Hammamet är en ort i norra Tunisien, bara 6,5 mil från Tunis – huvudstaden. Orten är en av landets äldsta städer och har också blivit liktydig med semester, sol och bad. Det att den är omhuldad av oliver, citroner och vindruvor gör att Hammamet vittnar om mycket liv och rörelse, export och annat, samtidigt som den vita sandstranden drar till sig ett stort antal turister varje år. Hammamet är full av karaktär samtidigt som den öppnar upp för mångkultur ända sedan början på 1900-talet och vidare in på seklet när storheter som Churchill, Sophia Loren, Oscar Wilde och Jean Cocteau samt ett stort antal konstnärer slog sig ned här eller kom förbi som besökare.

Se och göra i Hammamet

Hammamet är fortfarande en förhållandevis liten stad trots exploateringen och den ökade turismen. Dess karaktär har dock väl bevarats och de som bor här är måna om att hålla Hammamet i dess ursprungliga skick med dess charm och historia. Det finns nämligen en grundregel som säger att husen inte får överstiga trädhöjden, vilket gör att några höghus inte är att vänta här. Här följer några aktiviteter som bör göras i Hammamet.

Spela golf

Tro det eller ej, men är du en golfälskare kunde du inte ha hamnat mer rätt. Hela Tunisien är nämligen full av häftiga golfbanor och i närheten av Hammamet hittar du flera stycken, bland annat en toppklassig 18-hålsbana och en 27-hålsbana om du åker söderut. Här har du en makalös utsikt över havet och sanddynorna när du slår dina slag.

Flanera omkring i Medinans labyrintvägar

Som de flesta tunisiska städer, tillhör centrum den gamla medinan som med svenska ord kan översättas som gamla stan. I Hammamets medina finner du Sidi Abdel Kader-moskén från medeltiden, en stadsmur och en gammal borg (Kasbah) som daterar från 1300-talet och från vilken du får vackra vyer från toppen. I övrigt är medinan full av söta gränder där butikerna och kaféerna hopar sig i överflöd. Du ska veta att Hammamet är en av Tunisiens rikaste städer så shoppingen är inte att leka med här, dvs den är mycket bra.

Äventyrsbad i Carthageland

I Hammamet ligger en nöjespark/ äventyrsbad för hela familjen som heter Carthageland. Här  vimlar det verkligen av rutschkanor, vågbad och åkattraktioner för vattenälskare. Man kan lätt kalla parken för ett vattenland och nöjespark i samma veva, så förvänta dig en heldagsutflykt om du åker hit.

Ta sig hit och ta sig runt

Till Hammamet kan du flyga med charter direkt från både Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Ska du flyga reguljärt måste du mellanlanda en eller två gånger först. Flygbolag som Air France, Lufthansa och Alitalia erbjuder flygtrafik till Hammamets flygplats Enfidha. Flygplatsen är relativt ny och är bara drygt 10 år gammal.

För att ta dig runt i det färgstarka Hammamet bör du promenera eller ta en taxi om du är trött. Tågnätet från Hammamet är väl utbyggt och tar dig till städer som Tunis eller Sousse, samt Monastir. Du kan också ta de grönvita bussarna från staden till Tunis och Sousse. Hyr gärna en moped för att ta dig runt i omgivningarna, det är både prisvärt och ett bra sätt att utforska omnejderna.

Shopping

Tunisien är basarernas land och Hammamet utgör inget undantag. Både nere vid stranden och i gamla stan finns det marknader där det säljs kryddor, sötsaker och kläder, lädervaror, keramik och smycken. I gamla stan eller medinan ligger också ett stort antal butiker med ett välsorterat urval av produkter. Hammamet har även ett flertal shoppingcentra; Batam, Costa Mall och Marché Centrale är bara några att nämna. Du kan även hitta många outlets med kända varumärken av kläder och skor i och runt Hammamet.