Ta sig runt

Ta sig runt

Tunisien är ett intressant och lite kontroversiellt land att resa i, där Medelhavskulturerna möter nordafrikanskt synsätt. Till vissa områden bör du tänka till två gånger innan du ger dig av, medan andra orter är precis som vilken turistort som helst. Hur du tar dig runt i landet kan dock vara av stor betydelse och det är bra om du planerar åtminstone en del, beroende på vart du tänkt åka. Läs vidare och få lite vägledning om transportmöjligheterna i Tunisien.

Tunisiens kollektivtrafik – tåg och buss

Både buss- och tågnät fungerar faktiskt mycket bra i Tunisien, även om järnvägen skulle kunna byggas ut lite mer. Dock går tågen ofta och regelbundet, inte minst i norr och öster där många turistorter och större städer ligger belägna, såsom Tunis, Sousse, Monastir m.fl. Bussnätet fungerar också mycket bra. De bussar som går kännetecknas vanligtvis genom att vara vita och gröna och i städerna ligger flera bussterminaler eller knutpunkter från vilka bussarna avgår. Att ta sig mellan städerna med buss eller tåg är billigt i Tunisien och många menar att tåget till och med ger en kostnadsfördel. Järnvägsnätet ansvaras av SNCFT.

I Tunis som är Tunisiens huvudstad finns även tunnelbana och pendeltåg, vilket kan vara bra att veta om du är trött i fötterna eller bor utanför stadens centrum.

Hyr en bil

Mellan de stora städerna finns välfungerande motorvägar. Vägarna på landsbygden skulle ibland behöva sig en uppdatering, men för dig som vill hyra bil kommer det inte bli några större problem. Hyr helst från de internationella bilfirmorna, det är enklast för en turist och du kan se vad försäkringarna innehåller. Vi rekommenderar Biluthyrning.com för att jämföra priset på hyrbilar. Dessutom kan du begära bilbarnstol och liknande, något som ibland fattas hos de lokala hyrbilsfirmorna. Trafiken kan dock bli lite stressig och körig, så var uppmärksam på omkörande bilar och illavarslande rondeller.

Taxi och lounges

Eftersom taxi är relativt billigt i Tunisien och många mindre städer och turistorter inte har en superb kollektivtrafik så är det vanligt att ta en taxi från ett ställe till ett annat. För att göra färden ännu billigare är s.k. lounges vanliga. Här delar flera personer på en taxifärd och taxin går när bilen är full. Finns det säten kvar och du har bråttom kan du betala för de tomma, överblivna platserna. Observera att taxibilar ofta saknar taxameter i Tunisien och det innebär att du måste förhandla om färdpriset först. För flygplatstransfer rekommenderar vi flygtransfer.nu.

Båttrafik

Det finns ett stort antal hamnar i Tunisien och mellan dessa går kontinuerlig båttrafik. Några hamnar att nämna är listade nedan.

  • Tunis-La Goulette
  • Bizerta
  • Sousse marina
  • Gabès

Rid på kamel

Vill du vara riktigt traditionell och samtidigt göra en utflykt, kan du rida på kamel. Dessa puckeldjur traskar givetvis inte omkring mellan storstäderna på motorvägen, men vill du ta dig en tur längs stränderna eller nere vid Sahara-öknen, så bör du verkligen passa på. Det är ett minne för livet!

Arrangerade utflykter

Det arrangeras många utflyktsturer med buss i Tunisien som både ska bjuda in till sightseeing och aktiviteter. Det anordnas även båtturer vid de många hamnarna såsom i Sousse eller Tunis och Sidi Bou Said. I Sousse tuffar det även omkring turisttåg som exempelvis går till byn Port El Kantaoui. Är du i Tunis kan du vara med på en ”Soluppgångstur”.

Prisnivåer

Kollektivtrafik och att ta sig runt är överlag billigt i Tunisien. En enkel tågbiljett mellan Tunis och Sousse brukar gå på lite över 50 kronor. Vid turistfällorna som Port El Kantaoui eller Sidi Bou Said kan taxipriser trissas upp mer än vanligt. Tänk på att man inte kan växla dinar i Sverige så ta gärna med dig Euro som extravaluta. Hyrbilspriserna kretsar kring ungefär desamma som hemma.

Säkerhetsaspekten i Tunisien

Beroende på var i Tunisien du ska åka är säkerhetsläget olika. Till områden nära de angränsande länderna Algeriet och Libyen avråds du från att åka, men i städerna vid Medelhavet och i närheten är det säkrare. Dock har flera terrorattentat ägt rum de senaste åren och oroligheter har blossat upp. Var därför på din vakt och använd ditt goda omdöme. Res inte runt med synliga värdesaker och gå inte runt själv i storstäderna efter mörkrets inbrott, särskilt inte som ensam kvinna.