Djerba

Djerba

Den lilla ön öster om Tunisien heter Djerba och är ett populärt resmål för många. Ön förbinds med Tunisiens fastland via en 7 km lång bro som byggdes redan på romartiden. Det bor ca 163 000 själar på ön och de flesta av dem lever i städer som Midoun eller Houmt Souk, varpå den sistnämnda också utgör huvudort på Djerba. Djerba är känd för sitt sköna klimat och den bördiga jorden och här odlas det fikon, persikor, dadlar, vindruvor och oliver i riklig mängd. Ön sägs även producera några av de bästa ostronen som finns. Turismen är framför allt begränsad till den östra delen där alla vackra stränder finns, men det går självklart att utforska varje del av Djerba när du är här.

Se och göra på Djerba

Djerba har gott om utflyktsmöjligheter. Det finns även ett bra utbud av aktiviteter att hitta på i städerna. Ta en tur till Djerba Explore och titta på krokodiler, följ med en fiskebåt ut och fånga natursvamp eller ta fram din kulturella sida och kika på nedanstående förslag.

Titta på hantverk i Guellala, Mellita och Aijm

Du som är intresserad av hantverk och fingerfärdiga lokalbor, bör titta närmare på Guellala. Detta är en stad som är speciellt känd för sitt krukmakeri. Du är alltid välkommen in i Guellalas många ateljéer och titta på hur krukorna tar form framför dina ögon.

I de närliggande orterna Mellita och Ajim stöter du på många korgmakare som flätar och binder sina egna korgar. En perfekt present att köpa med hem till familjen. I övrigt finns många smyckestillverkare på Djerba.

Muséer på Djerba

Trots sin lilla yta har Djerba ett flertal muséer med konst, hantverk och traditioner. I Houmt Souk ligger ”Musee du Patrimoine Traditionnel Djerbien” som visar upp lokalt hantverk och inpräntade traditioner. I Guellala ligger ”Musee de Guellala” som har sina utställningar om öns industri och hantverk.

Kulturer sida vid sida

Djerba hör till Tunisien som är ett muslimskt land men på ön finns även platser med judisk befolkning som lever i komplett harmoni med resten av invånarna. Besök byarna Hara Kebira samt Hara Seghira för en judisk närvaro och titta sedan in i de gamla forten Borj El Kebir och i Borj Kastil som vittnar om den moriska arkitekturen.

Ta sig hit och ta sig runt

De flesta svenska Djerba-resenärer tar sig hit med charter. Det går inga direktflyg från Sverige till ön men det finns en flygplats som heter Djerba-Zarzi som tar emot internationell och inrikes flygtrafik. Det går direktflyg från Bryssel, Paris, Nice, Marseille, Tunis m.m. till Djerba. Som resande från Sverige får du således räkna med en eller ett par mellanlandningar vid reguljärflyg.

För att dig runt på Djerba rekommenderas buss eller taxi där båda transportsätten är mycket billiga. Du kan även hyra bil, men bussnätet fungerar bra och taxis kör ofta hit och dit för en billig peng. Under högsäsongen kan du dock vara tvungen att strida om taxibilarna med alla turister som vill ha skjuts, vilket gör att det kan ta lite längre tid att hitta en ledig taxibil. Många turister välkomnar också förslaget att hyra en moped. Vägnätet är i bra skick och kan användas utan problem. Till fastlandet tar du bron eller en färja. Inne i städerna är det bäst att gå.

Fynda på marknader – urtypen för tunisisk shopping

Tunisien är känd för sina marknader där det prutas och köpslås som bara den. Befinner du dig på Djerba bör du inte missa fredagsmarknaden Friday Market som håller till i Midoun. Här radas torgstånden upp på löpande band och försäljarna nästan rycker i dig för att få dig att uppmärksamma deras varor. Mycket av det som säljes är handgjort eller närodlat och hembakat/hemlagat. Precis som i övriga Tunisien gäller det att pruta och hitta ett medelpris.

En annan marknad som är värd att besöka är souken i huvudstaden Houmt Souk. Även här lär du fynda järnet och komma hem med händerna fulla.